Pobierz aplikację!

Kawa - jak powstaje i jak wpływa na nasze zdrowie

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy - jest to nie tylko dodatek do posiłku, ale również swego rodzaju tradycja. Dobrej jakości kawa doskonale smakuje, posiada intensywny, szlachetny aromat i niweluje uczucie zmęczenia.

Ponieważ ostatnimi czasy coraz więcej osób pragnie zgłębić temat ich ulubionego naparu, by móc wybrać idealną dla siebie kawę, oraz w naszej ofercie zagościła doskonała, świeżo palona kawa z małej okolicznej palarni, postanowiliśmy zebrać kilka ciekawych informacji na jej temat.

Jeśli i Ty pragniesz zdobyć nieco wiedzy na temat kawy - zapraszam do lektury niniejszego artykułu.

 

Kawa - jak powstaje
 

Jak powstaje kawa - od krzewu kawowca do filiżanki

Nim będziemy mogli zachwycać się jej aromatem i smakiem, kawa musi przebyć naprawdę długą drogę. Już sama uprawa kawowców jest zagadnieniem niełatwym, rośliny te wymagają bowiem specyficznych warunków. Największe plantacje tych krzewów znajdują się w Brazylii, Wietnamie, Kolumbii, Etiopii i wielu innych krajach Ameryki Łacińskiej i Afryki.

Po około trzech latach kawowiec zaczyna owocować. Ziarna mają wówczas kolor czerwony i zrywane są ręcznie. Następnie suszy się je - trzeba to zrobić niedługo po zebraniu, inaczej nie będą się nadawały do dalszej obróbki. Kolejnym etapem jest obieranie ziaren ze skórki. Potem sortuje się je i dzieli ze względu na masę i wielkość. Złocistobrunatne nasiona są pakowane do specjalnych worków i przygotowywane do eksportu na cały świat.

 

Kawa - jak wpływa na nasze zdrowie
 

Każdego roku eksportuje się ponad 9 milionów ton ziaren. Jednak to nie koniec drogi, jaką kawa musi przebyć. Specjalnie wyszkolona osoba, tzw. cupper testuje przywiezioną kawę pod kątem wyglądu ziaren, zapachu i smaku naparu. W tym celu niewielka część ziaren z każdej partii jest palona i parzona. Reszta, jeśli przejdzie test cuppera, trafia do palarni.

Ziarna palone są w temperaturze do 288 stopni Celsjusza, a następnie schładzane. Tak powstaje aromatyczna ziarnista kawa, którą znamy. Ważne jest, by dotarły do klienta niedługo po wypaleniu, dlatego też najlepszej jakości ziarna warto kupować od lokalnych palarni.

Przed parzeniem kawę należy zmielić. Sposób mielenia zależy od warunków, w jakich ma być przygotowywana i od walorów smakowych, jakie chcemy uzyskać. Spora część nowoczesnych ekspresów sama mieli ziarna w odpowiedni sposób. Aby kawa smakowała jak najlepiej, należy ją zaparzyć zaraz po zmieleniu.

Samo parzenie to temat niezwykle obszerny, a sposób parzenia zależy od osobistych preferencji. Warto jednak czytać na ten temat, eksperymentować i udoskonalać swoje baristyczne umiejętności. Jeśli okażesz kawie cierpliwość i zainteresowanie, odwdzięczy się ona niebiańskim smakiem ;)

 

Kawa - jak powstaje i jak wpływa na nasze zdrowie
 

Jak kawa podbiła świat

Początki kawy jako naparu obrosły mitami i legendami. Wiele podań wskazuje na Egipt czy też Jemen jako na kolebkę kawy. Właśnie z Jemenu pochodzą pierwsze pewne zapiski dotyczące jej spożywania - datuje się je na końcówkę średniowiecza. Do Europy przywędrowała ona dopiero pod koniec wieku XVI z krajów arabskich, przywieziona przez Turków. Początkowo ówczesny papież, Klemens VIII, chciał zakazać katolikom spożywania kawy, spróbował jej jednak osobiście i stwierdził, że jest zbyt smaczna, by ją przekląć.

To pozwoliło kulturze picia kawy rozprzestrzeniać się w chrześcijańskim świecie, zwłaszcza we Włoszech, Anglii, Francji i Holandii. Złociste ziarna zdobyły popularność także w Polsce. Kawę pito na dworach, podczas biesiad, a także w trakcie różnorakich ceremonii.

 

Kawa a zdrowie
 

Picie kawy a zdrowie

Chciałbym teraz rozprawić się z kilkoma mitami dotyczącymi kawy. Korzenie niektórych z tych “przesądów ludowych” sięgają początków picia kawy w Europie, a więc aż do późnego średniowiecza. Jak wspomniałem wcześniej, Kościół planował zakazać spożywania jej, dlatego też rozpuszczono wiele fałszywych plotek na temat jej właściwości.

Pierwszy, najczęściej powtarzany mit to negatywny wpływ kawy na serce. Przez wiele lat wiązano spożywanie kawy ze wzrostem ciśnienia i rozwojem chorób sercowo-naczyniowych. Przeprowadzono od tego czasu wiele badań w różnych krajach, i nie wykazano bezpośredniej korelacji. Wynika to również z faktu, że reakcje na kawę są bardzo różne, jednak u miażdżącej większości osób nie ma ona negatywnego wpływu na działanie serca.

Kawa obniża potencję - kolejny mit, choć nie pozbawiony odrobiny prawdy. Jednak by faktycznie odczuć (bardzo niewielkie) oddziaływanie kofeiny w tej sferze, należałoby spożywać 3-4 filiżanki mocnej kawy każdego dnia przez długi okres. Problemy z potencją dotyczą więc jedynie panów pijących kawę nałogowo. Pita w rozsądnych ilościach kawa może mieć działanie wręcz odwrotne.

Każdy z nas słyszał też o bezsenności spowodowanej piciem kawy. To również mit. Kawa to nie czysta kofeina, spożywana w niewielkich ilościach może mieć działanie uspokajające. Nie zmienia to faktu, że osoby cierpiące na bezsenność powinny kawy unikać, tak samo jak wszelkich innych źródeł kofeiny i teiny.

Te i inne mity sprawiają, że wiele osób uznaje kawę za coś niezdrowego, swego rodzaju guilty pleasure. Błąd! Kawa w rozsądnych ilościach nie tylko nie ma szkodliwego działania, ale również może posiadać właściwości lecznicze. Między innymi działa przeciwnowotworowo, wspomaga koncentrację i zapamiętywanie, przyspiesza odchudzanie. A to tylko niektóre z zalet spożywania tego aromatycznego naparu.
 

Kawa - jak wpływa na nasze zdrowie
 

Zatem, jeśli jesteś kawoszem (jak ja ;)) - możesz być spokojny. Napój, który tak cenisz, ma nie tylko długą i ciekawą historię, wspaniały smak i zapach, ale również może służyć Twojemu zdrowiu.

Smacznego!

Nasi klienci są niesamowici :)

Koniecznie musisz to zobaczyć :)

10-12-2018

Jak ubrać choinkę na Boże Narodzenie 2018

Boże Narodzenie jest nierozerwalnie związane z choinką. Prezentujemy 10 pomysłów jak ubrać choinkę w 2018 roku.

09-12-2018
Używamy cookies - więcej